söndag 30 november 2014

Flyga

Någon som har tips mot dödsångest i dagarna fem i samband med flygresor? Tack på förhand

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Nej tyvärr, är övertygad om att slutet är nära så fort jag sätter mig i ett flygplan! Hjälpsamt va?

anna sa...

Det är svårt, jag har också haft problem i många år. Men! Det har blivit bättre! En sak som kanske låter banal, men som enligt mig är värd att testa, då det faktiskt kan fungera, är att verkligen tvinga sig själv till att släppa på kontrollen när man sitter där. Försöka att tänka, verkligen formulera för sig själv när man sätter sig i planet att "Okej, det finns verkligen i n g e n t i n g jag kan göra för att påverka det som nu händer. Oavsett om jag sitter och mår pissigt och försöker lyssna/kolla efter små ljud och avvikelser så kommer jag inte att kunna påverka någonting. Jag tänker bara sitta här nu." Det försöker jag tänka både som sagt när jag satt mig men jag påminner mig själv hela tiden under resans gång också. Det kan ibland kännas som mörka tankar av typen "dör jag så dör jag", men för mig hjälper verkligen den där "zero fucks to give"-attityden. Naturligtvis är den till viss del fabricerad men fake it until you make it o.s.v.

Sen läste jag också i någon artikel om KBT-behandling mot flygrädsla att en tanke man också kan luta sig mot är att alla som jobbar på planet delar ens vilja att överleva. De har också nära och kära som de vill hem till och kommer att göra allt för att se till att allt går som det ska.

Sen är det ju det här med att berätta för personalen om det känns riktigt jävla jobbigt. Jag har aldrig gjort det själv men vet att många har tyckt att det har hjälpt.

Sen tycker jag att distraktion alltid funkar helt okej. Lyssna på poddar, eller kolla film om det är en längre resa. Om det t.ex. är en resa på nio timmar brukar jag tänka okej det här är tre-fyra filmer och så lite mat- och kaffepauser jag ska ta mig igenom. Då brukar det kännas softare. Är resan kortare kan man tänka det här är en eller två poddar att ta sig igenom. Så lägger man fokuset där i stället.

Jag inser nu att du frågade om tips mot dödsångest i dagarna fem, så du kanske snarare söker sätt att hantera ångesten mellan flygresorna. Därför ledsen om du fick oombedda råd här ovan. Men låter det stå kvar.

Tycker du är cool som flyger trots rädslan!(Vet att du "måste" ibland p.g.a. jobb men vissa skulle säkert ändå vägra att göra det, så, fortfarande cool)

Kram och kämpa på!