tisdag 18 september 2012

Livsmedelsverket står ej för detta

Nu ska jag och Leila matblogga lite, från Frankrike. Vi har översatt valda delar ur en broschyr med kostråd  för "bébés nageurs", babysimmare, som Leila har fått.

Innan vi börjar bör ni veta att det finns en sorts grönsaksvälling i Frankrike med exempelvis spenat (även till barn under ett år), blandade grönsaker, morot m.m.

De börjar med att förklara att man snabbt måste ersätta energin som barnet förbrukat, och att det som gör det snabbast är socker(-arter). De identifierar tre sorters socker: det som tas upp snabbt, det som tas upp mindre snabbt och en blandning av de två. Den första är rent socker, godis m.m., den andra bröd, potatis, o.s.v. och den tredje är olika söta bakverk.

Från 3–9 månader rekommenderas att barnen, en timme innan de går till bassängen, äter välling, vilken innehåller socker(-arter) som värmer långsamt. Antingen den mjölk barnet vanligtvis får (bröst- eller ersättning) med grönsaksvälling eller någon annan välling. Om barnet är större: mjölk och vällingpulver med en struken matsked socker. Barn på 8–9 månader kan få potatismos med mjölk och kött. Om bebin vaknar just innan ni ska åka måste hen få socker som värmer snabbt, alltså:
-en banan mosad med socker och yoghurt
-fruktpuré
-mix av en apelsin och en banan
-mix av konserverad frukt i sockerlagen de badar i: päron, persikor ...
   När barnet kommer upp ur bassängen ska hen få 100–200 gr fruktjuice i en plastnapplaska (om hen fått välling), eller frukt. Om barnet fick frukt innan räcker 50–100 gram juice beroende på åldern och därefter en sockrad yoghurt eller en nappflaska med den mjölk barnet vanligtvis får med mjöl (välling?) vilket varmhålls i en termos. Ett väldigt bra tips för er som har barn som inte äter frukt eller dricker juice, är att man alltid kan ersätta detta med en sockrad dryck (örtté eller vatten) eller med den mjölk barnet vanligtvis får fast med socker. Glöm ej att ge annan C-vitamin då. Det förebygger sjukdomar.

9–24 månadersbarn behöver en hel måltid en timme före bassängen, innehållande potatis, ris eller nudlar med kött, fisk eller ägg som vanligt. De kan få samma sak som de mindre barnen efter badet, men det går även bra med småkakor (inte ett helt paket) eller en bit kaka.

Barn över 24 månader får en vanlig måltid rik på sockerarter men efter går det att variera fruktjuicen med diverse bakverk: små bakelser, eller kakbitar, pain au chocolat, eller andra godsaker: godis, marmeladgodis, tête de nègres*, bröstsocker, brioche, croissant eller bulle.
Têtes de nègre


4 kommentarer:

Zahra sa...

Eh oj vilka råd för för badande? Hur ser övriga råd ut? Gott med sÅ mycket socker tänker jag :D

Olga sa...

Gött att trycka i sin tremånaders strösocker med banan. :)))

Fifi sa...

Oj! Liiite annorlunda råd än här!

Olga sa...

Haha ja "lite".