tisdag 17 december 2013

Ekonomi

Jag har fått två bonusräkningar, en pantsättningsavgift på 890 kr eftersom jag tagit ett nytt lån för sommarstugan, och Radiotjänsträkningen (den kommer ju var tredje månad så det känns som bonusräkning) såhär i juletid. Det ska även bli spännande att se hur mycket fattigare jag blir av VAB:et idag. Löneavdelningen på mitt jobb har ju inte imponerat så värst på mig hittills så jag kommer säkert inte få betalt för mina utlägg, men få avdrag på lönen i en vecka istället för en dag, med min tur ...

Dock har vi bestämt att vi bara ska köpa julklappar till två familjemedlemmar i ett så kallat julklappslotteri, istället för till alla (d.v.s. runt 10) vilket ju borde revolutionera julekonomin. Förutom att jag köpte en vegansk julskinka för 100 kronor. Den är jätteliten och något onödig, eftersom jag ju inte ens tycker att julskinka är något måste på julbordet. Jag har ju alltid varit vegetarian/vegan och i vårt julfirande ingår inget svenskt julbord med skinka, med mera. Det fanns också vegansk sylta. Det såg oerhört oaptitligt ut. Som hundmat, eller sånt där tuggben av söndermalt brosk. Det köpte jag inte.

Jag har för övrigt skaffat en app som ska hålla koll på ekonomin som heter Tink. Den säger att jag lägger mellan 7000–9000 i månaden i mataffärer. Jag köper förvisso blöjor, tvättmedel, toapapper och sånt där också, men ändå? Är det inte lite väl? Min kille handlar ju liksom också mat, så det är inte ens hela vår budget (som om vi skulle ha någon). Jag köper i och för sig mycket ekologiskt. Enligt konsumentverkets data  "ska" det kosta 5500 i månaden, för mat inklusive lunch för oss fyra. De skriver också att:
Om du i vår matsedel  byter ut kaffe, bananer, lättmjölk, lättyoghurt, ägg, potatis och morötter mot ekologiska alternativ så ökar kostnaden marginellt med cirka 100 kronor per månad. 
 Alltså 5600 kronor. Vart tar övriga 3400 kronor vägen? Ingen som vet! Hur mycket lägger ni på mat per månad?

16 kommentarer:

Jonna sa...

Vi köper också det mesta ekologiskt och landar på ca 7000 kr/mån. Då har vi ett barn. Som inte använder blöjor.

Maria sa...

En gång kollade jag och Nils det där och det landade på runt 10 000. Vettskrämda backade vi långsamt från siffran och har aldrig kollat upp det igen.

Olga sa...

Nu känns det lite bättre. Men förut lade jag 1000kr på mat i månaden. Vad hände?

L sa...

Vi lägger drygt hundra euro i veckan på mat och då köper vi bara ekologiska frukter och grönsaker. En vinflaska ingår också i den budgeten eftersom man kan köpa det på online-butiken. Det är sällan det landar över 100 euro, men då är kanske jag snål när jag ser att det börjar närmare sig 100 euro. Vi köper dock hem mat minst en gång i veckan och det blir ju dyrt. Mat kanske är billigare i Frankrike? Vi är kanske fattigare också haha.

Olga sa...

Oj! Alltså €4000–5000 i månaden? Det var verkligen billigt. Det kanske är billigare i Frankrike. :) Vilken sida handlar du från?

L sa...

Chronodrive handlar vi från. Det tillhör auchan. Jag handlar nästan inget i veckan men det är klart att det händer då och då.

Olga sa...

Gick in på den butiken och sökte "soja". Vill flytta till Frankrike nu. :((

L sa...

Fanns det mycket soja? Billigt? På vår ekobutik som jag tjatar om finns det till och med veganska merguez!

Olga sa...

Ravioli med tofu för typ €2,5. I Sverige kostar de 65:-. Skämtar inte.

L sa...

Oj!! Snuskigt dyrt! Flytta hit och öppna svensk skola. Du kan vara madame la directrice!

Olga sa...

J'aimerais bien!

Eller nåt sånt sa...

Vi har ett matkonto med 6000 i månaden, men lägger väl mellan 6-7000 kronor i månaden på mat i praktiken. Alkohol och snabbmat borträknat. Ganskamycket känner jag, med bättre planering skulle vi nog kunna dra ner på kostnaderna..

Olga sa...

Fast det var väl inte så mycket? Köper ni även annat för de pengarna, som tvättmedel m.m.?

motvalls sa...

Jag bad om att få recepten de utgår från. Det fick jag inte.

http://sofiasguidetillhushallet.blogspot.se/2011/01/kom-ihag-vem-som-sa-det-forst.html

motvalls sa...

Jag bad om att få recepten de utgår från. Det fick jag inte.

http://sofiasguidetillhushallet.blogspot.se/2011/01/kom-ihag-vem-som-sa-det-forst.html

motvalls sa...

Vi lägger massor på mat. Massor. Kan vara upp emot 10 000 ibland. En gång innan jag fick barn å när jag bodde ensam räknade jag efter å hamnade på 6000. Eftersom jag visste mycket väl att jag haft en matbudget på 1500 som student drog jag då ner och hamnade på kanske 3000. Men nu är det mycket igen. Dels pga vill köpa eko/närproddat, dels pga köper dyra saker. Men 5500 för fyra känns omöjligt. Och att de inte höjt summan på flera år är skumt. Och att 100 kr skulle ge ekovaror är inte troligt. Oseriöst.