fredag 29 mars 2013

Vet ju en unge som säger "asshole"

Kaja sade "vittus unge" idag och både jag och hennes pappa frustade av skratt, vilket betyder att hon fick vatten på sin kvarn och kommer fortsätta säga det. (Tur att hon inte går på förskola.)

Jag (min kille säger inte 'vittu') måste alltså börja svära mer rumsrent; inte använda så många fraser som innehåller kön eller diverse (förstånds-)handikapp, alltså.

Från Bamse har jag snappat upp kraftuttryck som 'kors i karamellen' och 'milda makaroner'. Det skulle dock inte kännas särskilt naturligt att säga det. Jag brukar säga åsna, gris, apa med mera (fast jag gillar åsnor, grisar och apor). Ditt lilla as är en gammal favorit. Skit, bajs, piss med mera är ju könsneutralt.

Har ni några barnvänliga och politiskt korrekta ord, att ta till i förargelseväckande situationer, på lager?

7 kommentarer:

Zahra sa...

Anya sa fuck off idag så jag har tyvärr inga bra tips...

Olga sa...

Haha!

Jonna sa...

Jag kör med klassiska fan och jävlar men har talat om för barnet att det inte är ok att säga det på förskolan och hon verkar fatta att olika regler kan gälla i olika miljöer. Hon svär en del här hemma men än har vi inte fått något samtal från förskolan, så det verkar som sagt funka.

Könsord undviker jag däremot att använda som svordomar pga jag inte skulle känna mig lika avslappnad med om mitt barn tog efter det, samt att jag inte vill bli tvungen att förklara för henne varför de är "fula" ord ibland men ibland inte.

Olga sa...

Nä jag använder inte könsord heller, utom just "vittu" men jag ser det mer som en vanlig svordom. Det används ju så lättvindigt i Finland, som 'fan' i Sverige ungefär. På svenska skulle jag inte säga 'hora' om jag typ slog i benet, medan man på franska/spanska säger 'putain'/'puta' utan att fästa så mycket vikt vid dess betydelse.

Jag får börja säga "vitt--- och blått är Finlands färger". Ingen anar vad jag tänkte säga!

Limpy sa...

Järnspikar är ju en klassiker. Jag har även börjat säga KUL. Ja, det är ju egentligen kuk, men det låter bättre att säga kul. Men ibland om jag gör mig illa och det gör riktigt ont så blir det kuk iallafall.

Olga sa...

Haha kul. Tänk så rättar du dig så blir det KUUUUK ... KUL! Så säger barnet Kuk-kul på föris, soc blir inblandat, HJÄLP??

Limpy sa...

Eh.. ja det är kanske inte helt optimalt.