måndag 11 februari 2013

–Kasta! Hahaha!

Idag spydde Pia* en jättespya på sin pappa. Den rann ned på golvet och så klev han i den, och det blev spyspår till badrummet. Mamman fick skura. Fast man kan ändå säga att han drog vinstlotten för jag fick bajs på bröstet när jag skulle byta på'na.

Dessutom håller vi på att försöka få Kaja att sluta kasta mat på golvet. Metoden vi använder är positiv förstärkning. När hon kastar mat på golvet tittar vi ut genom fönstret och skiter i henne, och så försöker vi berömma och uppmärksamma när hon äter på ett önskvärt sätt istället. Idag slutade det med all mat på golvet. =D Eftersom jag inte fick bli arg så blev jag inte det dock, vilket ju var skönt. Men jag fick krypa på alla fyra och plocka upp majskorn med mera, och givetvis skura en gång till.

Kastar era barn mat på golvet, och vad gör ni i så fall åt det?

*Fortfarande arbetsnamn

5 kommentarer:

Ewonne sa...

Eh ja! Ofta hamnar mer mat på golvet än i självaste lill-munnen. Jag och Fredrik har heeeelt olika metoder. Han hanterar det genom att säga (skälla) ifrån och ibland ställer han undan maten och lyfter ner henne från stolen. (När han sagt ifrån några gånger för döva öron.)

Jag å min sida blir då oftast sur på honom eftersom jag menar att hon inte gör saker "för att jävlas" eftersom små barn knappast förstår konceptet "att jävlas". Jag gör nog precis som du. Ignorerar henne när hon gör så, ibland säger jag bara, med helt vanlig röst: "ät med munnen" och sen återgår jag till att äta själv. Försöker att inte göra någon "grej" av det. Berömmer hellre när maten hamnar i munnen än skäller när den inte gör det.

Zahra sa...

Nja, ibland kastar hon.. Men det brukar vara när hon är klar & vi inte uppfattat att hon är klar. Då ska maten bort direkt liksom. Men om det inte handlar om att hon ätit färdigt brukar jag bara säga nej, ät med munnen/ta med skeden/etc & visa hur, & oftast då funkar det. Tror hon gör det för att uppmärksamhet om jag & Johan sitter & pratar mycket & inte uppmärksammar henne. Men man kan ju inte sitta & titta & kommentera/berömma vareviga sekund hon äter.

Olga sa...

Kaja kastar vid varje måltid förutom om hon får efterrätt eller frukt. Fast frukt kastar hon ibland. Det blir så himla kladdigt.

Sandra sa...

Jag vill inte heller att mitt barn ska kasta mat men jag är ungefär den sämsta föräldern för sånt. Jag skrattar alltid och tycket hon är så jävla rolig. Så jag har inga tips. Kanske ska testa ert.

L sa...

Ines kastar också ibland, men oftast när hon är mätt så då brukar jag plocka bort tallriken eller typ visa att hon ska stoppa i munnen. Det är väldigt härligt med intorkad mat i vår beigebruna och numera delvis fuktiga heltäckningsmatta.