lördag 13 april 2013

Amningsfråga

Ilon har två nätter i rad inte vaknat för att amma förrän vid sju. Hon sover mer än åtta timmar utan mat, alltså. Vad skönt, säger ni. Fast jag blir snarare orolig!

Första natten somnade jag på soffan och vaknade klockan sju med paniktankar om att hon antingen skrikit av dödsångest medan jag ba: zzzzz, eller klassikern: dött i PSD (hon har nämligen filt nu för hon blir så varm i fleecesovpåsen). Fast hon låg bara och sov gott på tvären i sin säng med filten ihopkorvad i fotänden.

Men inatt sov jag med henne och ändå vaknade hon först sju, åt, och somnade om. Är det här normalt beteende för en snart 3-månadersbaby? Eller normalt är det ju inte, men kan det vara dåligt för hennes viktuppgång och min mjölkproduktion? (Jag har för mig att det är något samband mellan nattamning och mjölkproduktion.)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vår 3-månaders plutt sov såna nätter ibland också, men då hade hon haft amningsbonanza på kvällen och ammat i det närmaste konstant från typ 17-22... Men det var som sagt nån natt här och där, förstår iaf att du kan bli lite orolig.

Jag kan varmast rekommendera Sagogrynets blogg,http://sagogrynet.wordpress.com/, eller Amningsbloggen, Sagogrynet är dessutom rätt bra på att svara på kommentarer.

/Alex

Zahra sa...

Om jag minns rätt så sov Anya också sådär länge när hon va pyttis (en period i alla fall), & som Alex ovan säger så ammande vi länge på kvällen istället, & morgonen därpå. Ammade inte Anya på natten så länge, hon sov rätt bra.. Tyckte mest det var skönt att få sova, men var också sådär orolig. Läckte också lite men tuttarna anpassar sig ju. Kroppen - awesome!

Zahra sa...

Ps, när jag ser Ilon amma saknar jag det jättemycket!

Olga sa...

Alex- ja jag läste på amningshjälpen och det är nog okej så länge hon ammar. Man har lägre prolaktinnivåer på dagen än på natten, så mjölkproduktionen stimuleras av nattamning. Jag får bog se tiden an mest. :)

Zahra, ja det är gulligt med de tjocka kinderna och tutten tycker jag. :)

Fifi sa...

När Elly blev tre mån gammal slutade hon nattamma, sov till 6-7, tuttade o somnade om. När hon blev fem mån började hon nattamma igen. Men under den perioden ammade hon aldrig på natten och det var inga problem med det; hon gick upp och mjölken sinade inte.

Olga sa...

Skönt!

Jonna sa...

Ju längre tid du ammat desto stabilare är produktionen, alltså är risken mindre att mjölkproduktionen ska minska om hon inte vill amma på natten på ett tag nu jämfört med om det varit precis i när hon var nyfödd. Ammar du fritt så är det i allmänhet lugna puckar.

(Sen kanske det kan vara så att hon ammar någon gång under natten utan att du vaknar till tillräckligt mycket för att minnas det?)

Jonna sa...

Men. Skulle det trots allt kännas som att produktionen minskar eller att hon inte får i sig tillräckligt så kan du förstås "råka" störa henne lite när hon sover så att hon tar bröstet.

Olga sa...

Jonna: Tack för svar! Jag råkar nog inte amma eftersom hon brukar somna i mitt knä i soffan och sedan lägger jag henne i hennes säng, som förvisso sitter fast i min säng men hon når inte mig därifrån. En kväll sov jag ju på soffan och då råkade jag definitivt inte! :P

Jag får se vad hon väger nästa måndag (3-månaderskoll) och hoppas att hon tjockar på sig trots nattsov.

Vi ammar fritt, men ibland kan jag inte amma direkt när drottningen vill. ;)