söndag 19 februari 2012

Meet your meat

Ibland när jag läser om folk som äter kött i en blogg eller så så fantiserar jag om att spela upp en film med djurets sista minuter i livet. Ångestskriken, paniken, blodet, det halvväxta fostret som skärs ut ur magen. Sedan om de äter köttet så är det väl som det är (med deras empatiska störning.) Men att ignorera det?

4 kommentarer:

Bondhustrun sa...

Ja, vi är ju ytterligheter här, eller mest jag kanske, och jag förstår ju på ett sätt hur du tänker och jag HÅLLER MED delvis. Men vi slaktade nyligen en tjurkalv hemma. Han stod i sin hage, och det tog en halv sekund. Ingen transport, inga ångestskrik, inga foster. Men om man är emot själva dödandet och ätandet av kött är väl det ingen förmildrande omständighet för köttätande, kanske. Jag tycker ändå att det känns bättre att äta kött från våra egna kor som vi VET har det bra, tusen gånger bättre än mjölkkor, än att köpa kött i affären, där man inte vet något om bakgrund.

Olga sa...

Ja, han anade nog inte sin död och led inte av stress och ångest under resan till/på slakteriet. (Sedan kan man ju tycka att det är oetiskt att döda. Det tycker ju de flesta när det kommer till människor men färre när det kommer till djur.) Men tyvärr så har inte alla djuren den lyxen att bli dödade på en plats de trivs på, och det vet nog du också. dock tror jag att de djur som har det bäst i djurindustrin i Sverige är just lösgående köttkor för de får oftast gå på stor lösdrift och kalvarna får vara med sin mamma ett tag. Har bi ekologiska kor?

Bondhustrun sa...

Ja, ekologiska (krav-märkt). Och jag vet - därför äter jag bara eget kött. (Jag tycker inte att det är oetiskt att döda, vilket jag förstår att du gör, men jag försöker bara förklara hur jag ser på det. Jag var vegetarian innan jag träffade min bonde, för övrigt...) Jag är inte emot själva köttätandet, däremot de kopiösa mängderna kött folk äter, slakttransporter etc. Och även miljöaspekten - här där vi bor kan man inte direkt odla något annat än mat åt just djur, och vi föder upp våra EXTENSIVT, långsamt, utan något annat foder än eget gräs, så just precis här ser jag inte att det skulle vara miljöovänligt att äta kött, däremot att köpa kött hitforslat från Brasilien/Irland/Tyskland/whatever. Våra djur har en lösdriftslagård plus att de får gå ut när de vill.) Kalvarna som föddes för ett år sen är ganska nyligen skilda från sina mammor.

Men det där med att skära ut foster - jag tror inte att det är särskilt vanligt att man slaktar dräktiga djur, de allra flesta kor som går till slakt är ju "uttjänta" gamla, ickedräktiga mjölkkor.

Olga sa...

Ja, som jag sade tror jag att kravnöt är det djuret som behandlas bäst av svenska djur i industrin. Ja, jag tycker att det är oetiskt att äta kött så på den punkten är vi oense. :) Det är ju transporterna (även importerat foder till svenskt kött) som står för en stor del av miljöförstöringen men metanutsläppen från korna är tydligen bidragande till växthuseffekten också.

Jag är övertygad om att du gör som det känns moraliskt riktigt för dig, och jag gör det som känns moraliskt riktigt för mig men det finns många som äter kött oreflekterat eller vet att djuren behandlas väldigt illa men inte ids göra något för dem.

Jag läste något reportage (kanske "Väggar av glas") där de skrev att även yngre "uppstudsiga" och besvärliga kossor skickades till slakt och de hade inte sällan foster i olika utvecklingsstadier i magen och någon gång kunde fostret till och med leva en stund när det kastats ned i något hål i golvet. Men det kan visst sent aborterade foster också göra hörde jag på radion.