onsdag 1 maj 2013

Rosa

Färgen rosa förknippas med små flickor och (manliga) brats. Jag äger ett rosa plagg, som jag köpte för att jag skulle gå på en fest med tema: rosa. Jag är rätt ful i rosa eftersom min hud är rosa. Jag ser typ ut som en gris/blygdläpp, i rosa kläder.

Jag har ärvt en hel del rosa barnkläder till Kaja & Ilon. Jag tycker att de passar rätt bra i rosa, särskilt Ilon. Men hon har lika ofta på sig blått, grönt, rött och svart. Eller allt samtidigt.

Men jag blir liksom 'ängslig' oavsett om jag har på barnen rosa eller annan färg. Har jag rosa på dem så tänker jag att folk tänker att jag är en helt clueless hen-motståndare med Blondinbella som största idol. Har de på sig blått så tänker jag att folk tänker att jag dömer alla som har på sina barn rosa/ville ha pojkar. Inget blir rätt. "Tänker att folk tänker", ja ni hör ju.

Hur tänker ni om färgen rosa?

9 kommentarer:

Maria sa...

Precis som du, faktiskt.

Och jag passar inte heller i rosa. Har mycket skära undertoner, eller vad man säger.

daniela sa...

Fanny Ambjörnsson har skrivit asbra om detta i "Rosa - den farliga färgen"

Olga sa...

Haha ja tomatbilderna på oss talar sitt tydliga språk.

Olga sa...

Jag har börjar läsa den några gånger men inte orkat sluta. Tror jag glömt den på jobbet nu!

Ewonne Rudberg sa...

Samma här. Tänker också så. E och A har fått ärva mycket kläder av ett syskonpar (en pojke och en flicka) som haft ganska könsstereotypa kläder. Men eftersom vi fick ärva både "pojkkläderna" och "flickkläderna" blev det bra balanserat ändå. E fick (får) uteslutande rosa/strass av min mamma (som är typ den butchigaste kvinnan jag känner, mycket konstigt) och då blir jag lite trött. Samtidigt har jag tänkt mycket på det är på senaste, varför "flickiga" kläder och egenskaper automatiskt blir något vi ska "motverka" eller tona ner. Det finns såklart väldigt opraktiska kläder och osmickrande egenskaper som förknippas med kvinnor som vi bör motverka/undvika osv. Men det finns också många egenskaper som faktiskt är otroligt fina, att vara snäll/omtänksam, lyhörd inför andras känslor osv som vi istället borde uppmuntra (särskilt pojkar!) till. Nu blev det lite off-topic här.

Men min slutsats får bli typ: rosa kanske är så laddat med sånt vi ständigt får höra är "fjantigt" osv och vi är så jäkla färgade (tihi) av det här att vi "tror" att vi inte gillar rosa. Äh, jag vettefan. Slut på roman, i alla fall.

Olga sa...

Ja. Jag har tänkt mycket på det där med att uppvärdera det som anses vara kvinnligt istället för att anpassa sig till den manliga normen. Jag skrev något inlägg om det för 150 år sedan men det är väl det som spökar fortfarande.

Olga sa...

Här skrev jag lite om tjejig för länge sedan. Den största behållningen är min systers kommentar pga mycket smartare än jag!

http://tetris.bloggagratis.se/2009/11/12/2181840-jane-systerskap/

Fifi sa...

Jag älskar rosa (trots att jag egentligen inte passar så bra i det pga rosa hud), men har periodvis lite svårt att klä Elly i det. Vill liksom inte att folk ska hålla på och puttinutta med henne. Men samtidigt vill jag att hon ska få tillgång till alla färger, vill inte begränsa henne, så hon har en del rosa plagg, men hon har även svarta, blå, gröna osv. Vill inte göra rosa till en förbjuden eller dålig färg. Är även inne på Ewonnes linje; trist att typiskt tjejiga grejer ska nedvärderas. När det talas om unisex blir det ofta killfärger som är ok, men inte rosa, klänning etc.

Olga sa...

Håller med! Ibland hade det varit skönt att ha en kille. Låta honom ha på sig rosa och kjol. Lättare än med tjej. Och kolla, nu gör jag åtskillnad mellan könen!

Helst har jag bara på barnen tröja/body och tajts för det är mest praktiskt.